ellauri032.html on line 78: Calvinin melkein jo kuoltua syntyi Arminius, joka alkoi vääntää veistä Jounin nahkatakissa. Erimielisyys koski pelastamista, eli onko jotkut etukäteen kuumaan paikkaan määrätty, vai voiko pahat teot jotenkin vielä sopia. Vanha kirkkoisäkiista Hipon Akun ja Pelagiuxen välillä kupli pintaan pitkän tauon perästä. Hollantilaiset kalvinistit tiivisti kalvinismin viiteen pointtiin, tulppaaniin eli TULIP.
ellauri092.html on line 121: kalvinistit
ellauri092.html on line 168: Kai kalvinistien mielestä noi toiset oli jotain farisealaisia joilla oli pelastuxeen joku resepti tai läpiveto-ohje, vaikka (kalvinistit sanoi) se on ihan herran kädessä. Se päättää randomisti ketkä on lampaita ja ketkä vuohia, eikä siihen voi millään charityllä vaikuttaa. Siis ei tarvi vaivautua, voi pitää rahnat ize. Paizi vähän pitää antaa pastoreille ettei vaikuta liian pihiltä, muuten ne sanoo vielä ettei olekaan niitä täyden arvan saaneita lampaita. Liikaa ei pidä törsätä sillä herran armolahja näkyy lompakossa. Mut menestys on seuraus eikä syy, se osoittaa että kaveri on herran valikosta esivalittu.
ellauri392.html on line 140: Lutheruxen predestinaatio ei ole Calvinuxen predestinaatio. Luterilaiset eivät vahvista "kaksinkertaista ennaltamääräystä" eivätkä "rajoitettua sovitusta", kun taas kalvinistit kyllä.
ellauri448.html on line 571: Bocskayn seuraajien alaisuudessa Transilvania eli kulta-aikaansa, erityisesti Gábor Bethlenin ja Yrjö I Rákóczin hallituskausien aikana. Gábor Bethlen, joka hallitsi vuosina 1613–1629, esti jatkuvasti kaikki keisarin yritykset sortaa tai kiertää alamaisiaan ja saavutti mainetta ulkomailla puolustamalla protestanttien asiaa. Kolme kertaa hän soti keisaria vastaan, hänet julistettiin kahdesti Unkarin kuninkaaksi, ja Nikolsburgin rauhassa (31. joulukuuta 1621) hän sai protestanteille vahvistuksen Wienin sopimukselle ja itselleen seitsemän uutta lääniä Pohjois-Unkarissa. Bethlenin seuraaja, Yrjö I Rákóczi, menestyi yhtä hyvin. Hänen tärkein saavutuksensa oli Linzin rauha (16. syyskuuta 1645), Unkarin protestantismin viimeinen poliittinen voitto, jossa keisari joutui vahvistamaan uudelleen Wienin rauhan artiklat. Gabriel Bethlen ja Yrjö I Rákóczi tekivät myös paljon koulutuksen ja kulttuurin eteen, ja heidän aikakauttaan on syystäkin kutsuttu Transilvanian kulta-ajaksi. Pääkaupunki oli romanialainen Alba Iulia, josta tuli protestantismin tärkein tukikohta Itä-Euroopassa. Heidän hallituskautensa aikana Transylvania oli myös yksi harvoista Euroopan maista, joissa katolilaiset, kalvinistit, luterilaiset ja unitaristit elivät keskenään suvaitsevaisesti, ja kaikki he kuuluivat virallisesti hyväksyttyihin uskontoihin – religiones receptae – kun taas ortodoksista kirkkoa siedettiin vain osittain.
xxx/ellauri186.html on line 679: Inkvisitio, joka tunnetaan myös nimellä Pyhän viraston tuomioistuin, on välttämätön paha, äärimmäisen julma laitos, jonka avulla teemme lopun saastasta, sillä sellaista sinun Kirkkoosi joskus pesiytyy pitkiksi ajoiksi yleensä kaikenlaisista iljettävistä harhaopeista sekä niiden vähäisemmistä haaraumista ja seurauksista, joihin lisäksi lasketaan erinäisiä ruumiillisia ja henkisiä luonnottomuuksia, ja nämä kaikki niputetaan sen kummemmin järjestystä ja merkitystä miettimättä samaan kauhujen karsinaan, sinne kuuluvat luterilaiset ja kalvinistit, molinistit ja juutalaisuuteen kääntyneet, sodomian ja noituuden harjoittajat, toiset näistä tahroista kuuluvat tulevaisuuteen, toiset taas ovat ominaisia kaikille ajoille. Kun sanoit ettă Inkvisitio on välttämätön, miten se sitten toimi niiden pahuuksien torjumiseksi, Inkvisitio on sekä poliisi että tuomioistuin, ja siten se pidättää, tutkii, tuomizee ja rankaisee niin kuin tuomioistuimet ja poliisit,
6